Afbeelding handenboom

Zie jij het nog zitten?

Nooit gedacht dat ik, de grote digibeet, zoveel tijd achter een beeldscherm zou doorbrengen als ik tegenwoordig doe. Ongelooflijk hoe een mensenleven in zo'n korte tijd zo enorm kan veranderen! Van een bestaan waarin ik toch veelal staand mijn werk uitvoerde, zit ik nu het merendeel van de tijd.

En deze verandering is te merken aan mijn lichaam. Ik voel me veel stijver doordat meer zit. Nu heb ik het grote geluk dat ik regelmatig op zoek moet naar de beste WiFi verbinding in huis en daardoor doe ik een soort stoelendans tussen de keukentafel, bureau en zolderkamer.

Ook de online-lessenvolgende kinderen lopen dezelfde speurtocht waardoor we regelmatig van plaats wisselen met elkaar. Het grote voordeel hiervan is dat ik niet continu in dezelfde houding zit.

Beweging is de beste remedie tegen stijfheid en verkrampte spieren, want... de beste houding is altijd de volgende houding.

Dit betekent dat er niet één beste houding is, de volgende positie die je aanneemt zorgt voor beweging en dat is het beste wat je voor je lichaam kunt doen.

Dus hoef je geen stoelendans te doen vanwege de WiFi, doe het dan voor je lichaam. Loop tussen je werk door eens naar je brievenbus of het koffiezetapparaat. Aai de kat, zet het raam open en zwaai naar de buurvrouw. Stofzuig, hang de was op. Het maakt niet uit wat je doet, als je maar beweegt.

Voor de harde werkers die niet van plan zijn om hun werk uit het oog te verliezen zijn er ook genoeg mogelijkheden om van houding te wisselen. Zet af en toe een krukje onder je voeten en haal die na een tijdje weer weg. Wissel met de hoogte van je toetsenbord. Of nog beter, ga zelf af en toe staan. Zie je gelijk je werk vanuit een ander perspectief wat ook weer een frisse kijk op je werk kan opleveren.

En als je dan toch zoveel zit, zorg dan dat je echt lekker zit. Ik heb een leuke oefening opgenomen om je zo fijn mogelijk te laten zitten.

Hopelijk tot heel gauw, Marian

Privacyverklaring | Sitemap | | Copyright © 2012